Het Kanaalconcert

Ons eigen ‘Prinsengrachtconcert’ op het kanaal.

Kom op zondag 17 juni met je bootje naar de Eurobrug in Stadskanaal, om te genieten van het Groninger studentenorkest Mira.
Dit is een compleet symfonieorkest en zij zullen werken van Rossini, Mahler en Mussorgsky spelen.
Het concert begint om 20:00 uur en is de afsluiting van Verrassend Stadskanaal en is onze eigen variatie op het ‘Prinsengrachtconcert’.
Gezellig met de buren, flesje wijn en blokje kaas erbij. Warme deken niet vergeten.

Waterland

Speciaal voor de inwoners van Waterland worden twee bruggen die avond bediend: de brug die Stuurboord en Bakboord verbindt en de Gele Klap. Tijden waarop de bruggen bediend worden: 18:30 – 19:00 uur en 21:30 – 22:00 uur.

Geen bootje?

Uiteraard kunt u ook gewoon op de wal gaan zitten, met een kleedje of een paar tuinstoelen. Het podium is vanuit veel plekken goed te zien, ondanks dat de Eurobrug er pontificaal voor staat.

Het orkest

Gso Mira is hét studentensymfonieorkest van Groningen. Het orkest bestaat uit studenten van verschillende studies; een enkeling doet  conservatorium, maar dat is niet de basis van het orkest. Onder leiding van dirigent Pieter Bosma geven ze indrukwekkende uitvoeringen van verschillende klassieke werken. Dit seizoen staan werken van Rossini, Mahler en Mussorgsky op het repertoire. Verrassend Stadskanaal is supertrots dat het orkest met volle bezetting (ca. 50 musici) naar Stadskanaal wil komen om bij ons een openluchtvoorstelling te geven. Een unieke belevenis die je niet mag missen.

Programma

Gioachino Rossini – La Gazza ladra Ouverture
Gustav Mahler – Lieder eines fahrenden Gesellen

Pauze

Modest Mussorgsky – Pictures at an Exhibition

Meer informatie over de muziek

La Gazza ladra (De stelende ekster) is een opera in twee akten van Gioacchino Rossini uit 1817. Mira speelt deze avond het openingsstuk (de ouverture).

Lieder eines fahrenden Gesellen zijn vier liederen – in 1896 gecomponeerd door Gustav Mahler –  die gaan over het lot dat iemand ten dele valt wanneer hij of zij een geliefde verliest. Volgens kenners slaagde Mahler er op goed in om de tekst zeer direct te vertalen in de muziek. Iedere emotie is terug te vinden in de melodie en de orkestbegeleiding. De thematiek van deze liederen is verwant met die van Winterreise van Schubert.

Pictures at an Exhibition heet in het Nederlands De Schilderijententoonstelling. Veel oud-leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal zijn er mee vertrouwd, want het stuk is vele jaren behandeld tijdens de muzieklessen. De Russische componist Mussorgsky bezocht in 1874 een schilderijententoonstelling. Over 10 schilderijen schreef hij een muziekstuk en hij voegde daar nog 6 werken aan toe.